HIstorien om oss, vår logo og teatersang

.

Det var en gang...

En vårdag i 1969 satte Kulturutvalget en annonse i avisen om at man ønsket å få startet et barneteater i Haugesund. Året etter etablerte syv damer flere teatergrupper både hjemme hos seg selv og på skolene. Teateret fikk navnet “Barneteaterets venner”, men etter hvert som barn ble ungdom, skiftet teateret navn til Haugesund barne- og ungdomsteater. 1976 hadde teateret sin første store forestilling i Festiviteten. Det ble definitivt ikke siste. For over 40 år senere har HBU levert hundrevis av små og store forestillinger.

I dag er teateret fortsatt en frittstående organisasjon som brenner for å tilby teaterinteresserte barn og unge et kreativt og inkluderende miljø. Teateret er 100 prosent dugnadsdrevet av foreldre og ildsjeler. Vi har10 teatergrupper med ca 200 aktive skuespillere i alderen 6-18 år. Alle blir behandlet likt ut fra det ståstedet den enkelte til enhver tid har. Det gis utfordringer både gruppe- og enkeltvis, sånn at alle har noe å strekke seg etter.  

Den årlige storforestillingen i Festiviteten hver november er en av våre hovedaktiviteter gjennom året. Vi er også jevnlig å se på byens mindre scener som Tønneloftet på Staalehuset, Julemarkedet og Hemmingstad kultursenter. I tillegg setter de ulike gruppene opp forestillinger for familie og venner gjennom hele året. Nå gleder vi oss til at vi veldig snart kan invitere til egen scene i nye lokaler ved Byparken.

Bli med på ferden til en spennende verden!

Vår logo og maskot

Pierrot

I Haugesund barne- og ungdomsteater har vi både logo/maskot og gruppenavn fra den tradisjonelle italienske teaterformen Commedia dell'arte (håndverkerkomedie). Dette var en friere variant av skrevne teaterstykker. Commedia dell'arte var improvisert teater med kort varighet som ble kalt for scenarier og hadde en standard rollebesetning. Rollene ble brukt som ulike karikaturer på kjente personer. Forestillingene ble som regel spilt ute og hadde stor underholdningsverdi for publikum.

Hos oss er Harlekin, Columbine og Pierrot karakterer hentet fra Commedia dell'arte.

Harlekin er navnet på vår ungdomsgruppe. Figuren hadde ofte hovedrollen i forestillingene og var ofte akrobat og benyttet seg av pantomine. Han kastet seg derfor lett ut de mest brysomme situasjonene. Harlekin pleier å være kledd i en drakt med rutemønster i skapte farger som rødt, gult, blått, grønt osv.

Columbine har tidligere vært gruppenavn og ble i 2010 vår «reservemaskott». Hun er tradisjonelt kledd i hvitt og svart og ble brukt som danser. Kvinner hadde ikke lov til å spille teater på den tiden, men kunne være med i dansenummer. Columbine ble mange kvinners vei inn på scenen og fikk ofte spille en større rolle i forestillingen enn den som var tillatt.

Pierrot er vår maskot og logo. Tradisjonelt var Pierrot den triste klovnen i forestillingene Han er dypt forelsket i Columbine, men hun forlater ham stadig til fordel for Harlekin. Ofte spiller Pierrot på slapstick-humor og har inspirert både Charlie Chaplin og Mr.Bean. For oss står Pierrot for teaterlek og fantasi.

Bjørg Jørgensen hadde Pierrot som en forteller på forestillingene og han ble brukt som maskot når vi var ute på f.eks 17. mai eller representasjoner/møter. Da vi skulle få logo i forbindelse med vårt 20 års jubileum i 1990 var det naturlig for Titti Aunaas å tegne skissene til den første Pierrot-logoen. Steinar Iversen utarbeidet logoen ut fra skissene til Titti. Siden den gang har Pierrot vært med oss på de aller fleste forestillinger.

Teatersang

«Bli venn med deg selv»

Bli venn med deg selv og tro,
at du alltid er like god,
som de andre, men vær deg selv
og du vinner ny seier hver kveld!
Et skritt fram og du eier alt!
Selvtillit er det også kalt.
Er du trygg, er du nummer en,
på virkelighetens gren.

«Bli venn med deg selv» er vår teatersang og ble skrevet til «Nisser troll og månestøv» i 1995 av Titti Aunaas til musikk av Oddvar Andreassen.

Sangen bygger på HBUs intensjoner om hvorfor teaterlek er viktig for at alle skal finne sin egen stjerne i magen, ha tro på seg selv og våge å ta et lite skritt fram for å nå sine mål.

Den dag i dag er «Bli venn med deg selv» en viktig del av teateret og synges på de fleste øvelser.

Her finner du et arkivopptak av sangen fra 1995.